“Wij zien het als onze opdracht om onze ‘zorggemeenschappen’ echte ‘woon/leefgemeenschappen’ te laten zijn. De cliënten en hun behoeften én de kwaliteit van leven staan helemaal centraal, cliënten hebben zoveel als mogelijk zelf de regie.”
Aan het woord is Antoinette van Melis (Teammanager Wonen en Zorg Vijverhof - Laverhof). “De medewerkers van Laverhof zijn de dragers van de beleving van de woon/leefomgeving. Eigenlijk is het heel simpel: denk na hoe je zelf zou willen leven als je ouder en kwetsbaarder bent en fysiek of geestelijk minder kunt. Elke zorgverlener zal concluderen dat bijvoorbeeld toiletronden voor iedereen op hetzelfde tijdstip, zeg maar op commando plassen of verschoond worden, niet erg aangenaam is. Het draagt al helemaal niet bij aan het gevoel dat je zelf de regie hebt.
Visie op continentie & incontinentie
“Ons uitgangspunt bij continentiezorg is onze visie op continentie én incontinentie. We kijken daarbij naar elke individuele cliënt. Als een cliënt bij ons komt wonen en thuis al een incontinentieverband gebruikte, stellen we eerst vast hoe incontinent iemand nu echt is. Daarbij komt dan meteen het eerste digitale hulpmiddel om de hoek kijken: met TENA Identifi™ wordt objectief in 72 uur het plaspatroon van een cliënt in kaart gebracht. Op deze gegevens passen we in overleg met de cliënt vervolgens de continentiezorg aan. Dat gaat over op welke tijd we de cliënt naar het toilet begeleiden, het tijdstip waarop we het incontinentieverband verwisselen tot de keuze van het verband zelf.”