1: Ga naar uw (huis)arts
2: Check uw zorgverzekering / zorgaanbieder
- | Bij welke zorgleveranciers kunt u terecht? Vergoeden deze TENA? |
- | Krijgt u persoonlijke begeleiding of moet u bestellen via een online zorgleverancier? |
- | Welke vergoeding krijgt u bij welk zorgprofiel? |
3: Kies het juiste product
4: Ga naar uw favoriete zorgleverancier
Wilt u advies? Bel GRATIS de TENA advieslijn: 0800 - 0227500 |
Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald?
Om incontinentieproducten te vergoeden werken de meeste zorgverzekeraars met categorieën. Er zijn 7 categorieën waarbij iemand in categorie 0 heel licht urineverlies heeft en iemand in categorie 7 heel zwaar. Bij elke categorie hoort een dagvergoeding. Dit is een bedrag dat de zorgverzekeraar aan de zorgleverancier (uw medische speciaalzaak of apotheek) uitbetaalt. Hieronder vindt u een korte uitleg per categorie.
Categorie 1 Zeer lichte incontinentie
U heeft last van dagelijkse druppelincontinentie eventueel met een spoor van ontlastingsverlies. Het verlies van urine is ongeveer 100 cc per 24 uur.
Categorie 2. Lichte incontinentie
U verliest dagelijks druppelsgewijs of scheutjesgewijs urine eventueel met een spoor van ontlasting. Het verlies van urine is ongeveer 300 cc per 24 uur.
Categorie 3. Matige incontinentie
U verliest dagelijks kleine tot grote scheutjes urine eventueel met een spoor van ontlasting. Het verlies van urine is ongeveer 900 cc per 24 uur.
Categorie 4. Zware incontinentie
U verliest dagelijks doorlopend grote hoeveelheden urine, waarbij de blaasfunctie sterk is verminderd. Het verlies van urine is ongeveer 1500 cc per dag. Dat kan in combinatie zijn met ontlastingsverlies in 1 of meer porties per dag.
Categorie 5. Zeer zware incontinentie
U verliest dagelijks doorlopend urine, in totaal meer dan 1500 cc. Dit kan in combinatie zijn met ontlastingsverlies in 1 of meer porties per dag.
Categorie 6 en 7. Zeer zware incontinentie
U verliest nog meer urine en ontlasting dan in categorie 5 en u kunt niet goed meer voor uzelf zorgen vanwege lichamelijke of geestelijke problemen. Deze categorieën vinden we voornamelijk in instellingen.
Referenties
1 Voor mantelzorgers heeft TENA een speciale website met relevante mantelzorginformatie