Incontinentie betekent dat je ongewild urine verliest. De controle op de blaas of de sluitspier van de blaas is minder sterk, waardoor het moeilijker is urine binnen te houden.
Er zijn verschillende soorten incontinentie en die hebben allemaal een eigen oorzaak. Als u de soorten en oorzaken van urineverlies begrijpt, is het makkelijker om ermee om te gaan en volop van het leven te blijven genieten.
Soorten ongewenst urineverlies
Vrouwen krijgen op verschillende momenten in hun leven te maken met urineverlies, met verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld na een zwangerschap, tijdens de menopauze, of gewoon door het ouder worden. Deze situaties kunnen verschillende soorten incontinentie veroorzaken.
Stressincontinentie
Stopt u snel met lachen vanwege een onverwachts ongelukje? Heeft u weleens te maken met ongewenst urineverlies wanneer u hoest, niest, springt of iets zwaars optilt? Dan heeft u te maken met stressincontinentie, het type ongewenst urineverlies dat het meest voorkomt bij vrouwen.
(of inspanningscontinentie) bij vrouwen komt voor wanneer de bekkenbodemspieren die de blaas ondersteunen, verzwakt zijn geworden. Als we lachen, hoesten of iets zwaars optillen, verhoogt de druk op de blaas, en de kunnen niet voldoende samentrekken om alle urine binnen te houden. Normaal gesproken gaat het om slechts een paar druppeltjes.
Aandrangincontinentie
Speurt u iedere nieuwe locatie af op zoek naar het dichtstbijzijnde toilet? Voelt u bijna altijd de aandrang om te plassen, ook al bent u net gegaan? Wordt u 's nachts meerdere keren wakker om naar het toilet te gaan?
is een veelvoorkomende en altijd plotselinge aandrang tot plassen. Dit wordt ook wel een genoemd. De precieze oorzaak van dit soort urineverlies is niet bekend, maar men denkt dat de blaas verkeerde signalen verstuurt naar de hersenen en aangeven dat de blaas voller is dan dat hij werkelijk is.
Er zijn een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op aandrangincontinentie, bijvoorbeeld te veel of te weinig drinken, een urineweginfectie, of medicatie.
Gemengde incontinentie
is wanneer u te maken heeft met zowel als aandrangincontinentie. Maar u zult merken dat slechts één hiervan de boventoon voert.
Oplossingen
Als u weet welke soort incontinentie u heeft, dan kunt u er iets aan doen. Als u bijvoorbeeld weet dat u te maken hebt met , dan kunt u er veel bij winnen door regelmatig bekkenbodemspieroefeningen te doen. En als u te maken heeft met , kunt u de blaas trainen om beter urine vast te houden, of de hoeveelheid urine die de blaas kan vasthouden vergroten en stapsgewijs de hoeveelheid tijd tussen toiletbezoeken verlengen (uitstellen van plassen).
Weet u niet zeker met welke soort incontinentie u te maken heeft? Ga dan langs bij uw huisarts. Uw dokter kunt u meer hierover vertellen. Wij hebben een handige lijst samengesteld met vragen die u kunt stellen.