Een vrouw die in een zwembad dobbert

Omgaan met de emotionele kant van de menopauze

De perimenopauze en menopauze kunnen soms aanvoelen als een emotionele achtbaan, een rit waar niemand op zit te wachten. Een natuurlijke afname van oestrogeen en progesteron, de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het behoud van het vrouwelijke voortplantingssysteem, kan stemmingswisselingen veroorzaken en aandoeningen veroorzaken zoals menopauzale depressie en perimenopauzale angst.
 
Emotionele problemen zijn een van de meest voorkomende bijwerkingen van de menopauze. Tijdens de perimenopauze merkt u misschien dat u sneller geprikkeld bent in de aanloop naar uw menstruatie. Dit is wanneer uw hormonen van nature op hun laagst zijn. Premenstrueel syndroom (PMS) en negatieve emoties kunnen een piek bereiken net voordat uw menstruatie begint, en u kunt zich na de eerste paar dagen van uw menstruatie beter gaan voelen.
 
Naarmate u verder in de perimenopauze en menopauze komt, kan uw emotionele instabiliteit toenemen tot enkele dagen per maand en meer, voornamelijk als gevolg van fluctuerende hormoonspiegels. Op het hoogtepunt van de menopauze melden sommige vrouwen dat ze zich in een bijna constante staat van PMS bevinden terwijl het lichaam zich voorbereidt op het permanent stoppen van de menstruatiecyclus.
 
Het spreekt voor zich dat stemmingsstoornissen en psychische problemen een van de lastigste bijwerkingen van de menopauze kunnen zijn. Bijna de helft van de vrouwen in de menopauze meldt gevoelens van depressie of angst die een negatief effect kunnen hebben op het zelfvertrouwen, relaties en de algehele kwaliteit van leven.
 
Lees verder voor hulp tijdens de menopauze en om alles te ontdekken wat u moet weten over het omgaan met de emotionele bijwerkingen van de menopauze.

Het ene moment was ik heel gelukkig, en het andere wilde ik mijn man een klap in zijn gezicht geven.

Menopauze en mentaal welzijn

De perimenopauze en menopauze veroorzaken hormonale veranderingen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op uw mentale welzijn. Enkele van de emotionele uitdagingen die u kunt ervaren zijn:
 
  • Gevoelens van verdriet
  • Stemmingswisselingen
  • Verhoogde prikkelbaarheid
  • Angst
  • Depressie
  • Woede en agressiviteit
  • Moeite met concentreren (een hoofd vol watten)
  • Vermoeidheid
  • Spanning
 
Als u tussen uw 40e en 60e een van de bovenstaande gevoelens regelmatig of langdurig ervaart, of als de symptomen plotseling optreden, is de kans groot dat dit komt door de menopauze. Hieronder vindt u enkele tips die u zullen helpen bij het herkennen en beheersen van onder andere stemmingswisselingen, angst en depressie tijdens de perimenopauze en menopauze.

Tip 1: Praat met uw huisarts over depressie tijdens de menopauze

Depressie kan gevoelens van verdriet en een verlies van interesse in activiteiten veroorzaken die u ooit leuk vond. Voor een diagnose van depressie moeten de symptomen minstens twee weken aanhouden en een verandering zijn ten opzichte van uw vorige niveau van functioneren. Als u vermoedt dat u last heeft van een menopauzale depressie en dit een negatieve invloed heeft op uw kwaliteit van leven, is het belangrijk om uw huisarts te raadplegen voordat u begint met zelfmanagementtechnieken. Dit is zodat ze andere medische of psychiatrische aandoeningen kunnen uitsluiten en u kunnen doorverwijzen naar de hulp die u nodig heeft.
 
Hoewel veel vrouwen symptomen van depressie hebben tijdens de menopauze, is de kans groter dat u ze als zodanig ervaart als u vaker met depressie te maken heeft gehad. Een arts kan verschillende behandelingen aanbevelen, afhankelijk van uw situatie, zoals HST (hormonale substitutietherapie) of een ander geneesmiddel zoals antidepressiva, cognitieve gedragstherapie of een combinatie ervan.

Ik voelde me soms verdrietig zonder te weten waarom ik me verdrietig voelde.

Tip 2: Bereid u op praktische manieren voor op de bijwerkingen van de menopauze

Voorbereiden op en op een praktische manier omgaan met de fysieke symptomen van de menopauze kan helpen bij het ondersteunen van uw geestelijke gezondheid en welzijn. Vrouwen die door de menopauze gaan, ervaren vaak fysieke bijwerkingen zoals opvliegers en blaasproblemen. Deze kunnen slopend zijn en bijdragen aan depressie, angst en stemmingswisselingen tijdens de menopauze of deze verergeren.
 
Het beheersen van fysieke symptomen kan u helpen controle te krijgen en de kans op nadelige emotionele effecten te verkleinen. Als u bijvoorbeeld last heeft van migraine of hoofdpijn tijdens de menopauze, zorg dan dat u gehydrateerd blijft, vermijd te veel schermtijd en neem paracetamol mee. Als u last heeft van menopauze-gerelateerde incontinentie, kunt u droog en beschermd blijven door overdag en ’s nachts TENA Lights for Sensitive Skin te dragen. Als u weet dat u vlak voor uw menstruatie gevoelig bent voor opvliegers, probeer dan werkvergaderingen buiten deze tijd te plannen en neem contact op met uw manager of personeelsafdeling als u hulp nodig heeft bij het omgaan met menopauzesymptomen op de werkplek.

Tip 3: Eet goed voor een optimale mentale gezondheid

Het eten van een gebalanceerd dieet rijk aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen is belangrijk in alle fasen van het leven, maar is tijdens de menopauze extra belangrijk, wanneer uw lichaam veel emotionele en fysieke veranderingen doormaakt.
 
Om uw stemming stabiel te houden, moet u ervoor zorgen dat u voldoende eiwitrijk voedsel eet dat het aminozuur tryptofaan bevat. Tryptofaan helpt bij de aanmaak van serotonine, wat kan helpen bij het in evenwicht brengen van stemmingswisselingen tijdens de menopauze. Kalkoen, kwark, haver en peulvruchten zijn allemaal lekkere bronnen van dit aminozuur. Om depressie en angst tijdens de menopauze te helpen bestrijden, zou u nieuwe eetgewoontes kunnen uitproberen, zoals ontbijten of de hele dag door regelmatig kleine maaltijden eten om de bloedsuikerspiegel, en dus uw stemming, stabiel te houden.

Tip 4: Kalmerende oefeningen doen om angst tijdens de menopauze tegen te gaan

Sommige vrouwen vinden dat leren ontspannen een goede ondersteuning kan zijn tijdens de menopauze. Het is belangrijk om minder hoge verwachtingen van uzelf te hebben. Ritmische ademhaling kan bijvoorbeeld angstgevoels tijdens de menopauze helpen kalmeren. Onstabiele emoties verstoren vaak uw normale ademhalingspatroon, dus als u boos, bezorgd of gestrest bent, probeer dan een rustige plek te vinden zonder afleiding en lawaai. Haal lang, langzaam en diep adem of probeer een van de vele apps voor ritmische ademhaling die beschikbaar zijn. U kunt het!
 
Ook kan het integreren van kalmerende oefeningen zoals meditatie, mindfulness of het bijhouden van een dagboek nuttig zijn om u voor te bereiden op de menopauze en om symptomen van de menopauze te beheersen. Qua lichaamsbeweging kunt u bijvoorbeeld kiezen voor low-impact workouts zoals yoga of zwemmen, die goed zijn voor zowel lichaam als geest.
 
Naast kalmerende oefeningen, zult u misschien ook merken dat een goede nachtrust en ontspannen wandelingen in de natuur helpen om eventuele negatieve emotionele bijwerkingen van de menopauze te verlichten. 

Tip 5: Vraag uw dierbaren om hulp tijdens de menopauze

Wanneer vrouwen door de menopauze gaan, hebben ze soms het gevoel dat hun onstabiele emoties niet alleen hun persoonlijke gevoel van mentaal evenwicht bedreigen, maar ook hun relaties. Proberen om onstabiele emoties onder controle te houden kan vermoeiend zijn, en het is prima om hulp te zoeken tijdens de menopauze. Lachen en plezier hebben met uw familie en vrienden kan een goede manier zijn om moeilijke emoties te verlichten.
 
Als u zich in de war voelt door irrationele emoties en stemmingswisselingen rond de menopauze, zorg er dan voor dat u relaties onderhoudt met uw partner, kinderen, familie en vrienden. Vooral familieleden kunnen zich het doelwit voelen van een aanval van menopauzale emoties. In plaats van uw emoties te onderdrukken of juist te exploderen, probeer met de mensen van wie u houdt te praten over hoe u zich voelt, en vertel het hen als u extra begrip, geduld, sympathie en steun nodig heeft. Laat mensen weten wanneer u tijd en ruimte nodig heeft om uw emoties te verwerken, en zorg er omgekeerd voor dat u quality time inplant met uw dierbaren wanneer u hier zin in heeft.

“Ik heb meer haar op mijn gezicht dan op mijn hoofd”.

Ingi's uiterlijk veranderde toen ze aan de menopauze begon, maar de grootste verandering zat in haar persoonlijkheid. In deze video bespreken zij en haar dochters stemmingswisselingen, slapeloze nachten en de kracht van de vraag ‘hoe gaat het?’. 
 
Bekijk nu Ingi's verhaal.

Tip 6: Richt negatieve emoties over de menopauze, depressie en angst naar iets creatiefs

Naarmate het lichaam verandert en zich aanpast aan een nieuwe levensfase, melden vrouwen die door de menopauze gaan vaak een verlies van identiteit, doel en gevoel van eigenwaarde. Of u nu kinderen hebt of niet, sommige vrouwen vinden het moeilijk om het einde van hun vruchtbare jaren te accepteren. Het is een verandering die gevoelens van verdriet en een lage eigenwaarde met zich meebrengen. Het verlies van vruchtbaarheid kan er ook toe leiden dat u zich nog meer bewust wordt van het feit dat u ouder wordt en ooit zult sterven.
 
Sommige vrouwen vinden daarom dat het richten van deze negatieve emoties op iets creatiefs een goede manier is om met deze gevoelens om te gaan of deze te bestrijden. Schilderen, dansen, een betere kok worden, een nieuwe taal leren of een nieuwe vorm van lichaamsbeweging doen, het zijn allemaal ideeën die u kunnen helpen een nieuw identiteitsgevoel op te bouwen en uw zelfvertrouwen te vergroten tijdens de menopauze. 

Omdat u met veel te maken krijgt tijdens alle stadia van de menopauze, kan de emotionele kant over het hoofd worden gezien. Als u het gevoel heeft dat u meer steun nodig heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professional, zoals uw huisarts.

Verdere informatie