, of stress-urine-incontinentie (SUI), omschrijft een aandoening waarbij iemand urine verliest wanneer die persoon lacht, niest, hoest, opstaat, een zwaar object optilt, of tijdens een andere activiteit met fysieke inspanning. Het is de meest voorkomende vorm van urine-incontinentie bij vrouwen. Oorzaken voor stressincontinentie zijn onder andere een bepaalde levensstijl, medische aandoeningen, zwangerschap en overgewicht. Voor mensen die last hebben van stressincontinentie kan dit een verstorend effect hebben op het werk, sociale leven, relaties en het seksleven.
Waarom komt stressincontinentie voor?
Bij functioneert de belangrijke ondersteuning voor de urinewegen en blaas niet goed. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door verslapping van de ligamenten en de bekkenbodemspieren, of door een beperking in de werking van de sluitspieren van de plasbuis. Dit beïnvloedt de ondersteuning die helpt bij een normale werking van de urinewegen.
Wanneer de blaas zich vult met urine, zet deze uit. Bij een volledig functionerende urinebuis, blijven klepachtige spieren gesloten wanneer dit gebeurt. Dit voorkomt het verlies van urine totdat we een toilet kunnen vinden. Als deze spieren echter zwakker worden, kan elke activiteit die een kracht uitoefent op de buik- en bekkenspieren druk uitoefenen op de blaas, waardoor onvrijwillig urineverlies zich voordoet.
Waardoor verliezen de bekkenbodemspieren hun kracht?
Bij vrouwen is de meest voorkomende reden dat de bekkenbodemspieren en sluitspier hun kracht verliezen een bevalling. Tijdens een bevalling kunnen vrouwen weefsel- of zenuwbeschadiging bij hun bekkenbodem oplopen. naar aanleiding van deze schade kan zich direct kort na de bevalling voordoen, maar in sommige gevallen kan dit ook pas jaren later gebeuren.
Bij mannen is het meest voorkomende scenario dat stressincontinentie veroorzaakt een prostatectomie – het gedeeltelijk verwijderen van de prostaatklier ter behandeling van een vergrote prostaat op prostaatkanker.
Zijn er nog andere factoren die stressincontinentie kunnen verergeren?
Onderzoek laat zien dat door de volgende dingen verergerd kan worden
Ziekte die gepaard gaat met chronisch hoesten of niezen
Zwaarlijvigheid
Roken
Geen oefeningen doen om de bekkenbodem te versterken
Zware objecten tillen
Zwangerschap
Veelvuldig zware objecten tillen wat extra druk op de bekkenbodemspieren zet
Ouder worden
De bekkenbodemspieren kunnen bij vrouwen ook verzwakken na de menopauze, wanneer spierkracht en -structuur veranderen.
Chronische constipatie
Chronische constipatie, waarbij iemand lange tijd zit te persen om de darmen te legen, zorgt voor regelmatige onnodige druk op de bekkenbodemspieren, en dit kan leiden tot .
Zijn er nog andere fysieke complicaties?
kan ook fysieke bijwerkingen hebben, waaronder huidirritaties of -uitslag, door meer contact tussen de huid en druppels urine. Daarom is het belangrijk om de huid droog, schoon, gehydrateerd en beschermd te houden. Om u te helpen dit te bereiken, heeft TENA een reeks huidverzorgingsproducten ontwikkeld die helpen huidproblemen te voorkomen en de gezondheid van de huid te behouden.
Behandeling van stressincontinentie
In sommige gevallen raden artsen programma’s aan om gewicht te verliezen of om oefeningen te doen om de bekkenbodem te versterken. Deze zijn gebruikt om succesvol te behandelen. Wanneer het aankomt op het behandelen van de symptomen van stressincontinentie, zoals urineverlies en druppelen, biedt TENA een uitgebreide reeks producten die hier op een discrete en effectieve wijze mee omgaan. Onze verbanden, broekjes en andere incontinentieproducten zijn ontworpen om u droog en vrij te houden van ongewenste geurtjes. Zodat u kunt blijven genieten van een actieve levensstijl, zelfs wanneer u te maken hebt met stressincontinentie.
Voor mannen die te maken hebben met stressincontinentie of stress-urine-incontinentie, biedt ons speciaal ontwikkelde assortiment effectieve en discrete oplossingen.
Wat zijn bekkenbodemoefeningen – of Kegeloefeningen?
Bekkenbodemoefeningen kunnen ook helpen om de symptomen van te verminderen.