Eén op de vier mannen heeft last van ongewenst urineverlies

De meest voorkomende soorten blaasproblemen bij mannen

Als u een van de volgende symptomen ervaart, kan dit mogelijk een teken zijn van veelvoorkomende blaasproblemen:
  • Regelmatige drang om te plassen
  • Moeite om te beginnen met plassen
  • Vaak ’s nachts moeten plassen
  • Een onderbroken of zwakke urinestroom
  • Het gevoel dat de blaas niet geleegd is na het plassen
  • Urinedruppels
 
De symptomen vindt u misschien ongemakkelijk en mogelijk gênant, maar er is hulp. De beste manier om vast te stellen met welk type blaasprobleem u te maken hebt, is door een (huis)arts te raadplegen die de oorzaak kan begrijpen, andere problemen kan uitsluiten en u kan helpen met het vinden van de juiste behandeling.
 
Er zijn een aantal verschillende soorten en oorzaken van een zwakke blaas bij mannen. Lees hieronder meer over de belangrijkste soorten urine-incontinentie.

Aandrangincontinentie

is de meest voorkomende vorm van incontinentie bij mannen. Het verwijst naar een plotselinge, intense drang om te plassen gevolgd door ongewenst urineverlies. Een van de belangrijkste oorzaken van aandrangincontinentie bij mannen is een vergrote prostaat, die problemen met het legen van de blaas veroorzaakt en u het gevoel geeft dat u moet plassen op momenten dat u dat niet wilt, ook ’s nachts. In sommige gevallen kan dergelijke aandrang het gevolg zijn van irritatie van de blaas door een infectie of blaasstenen. Het kan zich ook ontwikkelen als een bijwerking van een zenuw- of hersenaandoening, zoals een beroerte, de ziekte van Parkinson of multiple sclerose. Maar soms is de oorzaak onbekend.

Stressincontinentie

verwijst naar ongewenst urineverlies dat optreedt wanneer u druk uitoefent op uw blaas door bijvoorbeeld te niezen, te lachen of iets zwaars op te tillen. De sluitspier of bekkenbodemspieren en ligamenten die de blaas ondersteunen zijn te zwak om de urine binnen te houden. Dit type incontinentie komt over het algemeen niet vaak voor bij mannen, maar kan zich bij sommige mannen ontwikkelen na een prostaatoperatie. 

Postmictie nadruppelen

Deze aandoening omvat kleine hoeveelheden ongewenst urineverlies direct na het plassen en is het resultaat van het achterblijven van urine in de urinebuis. Veel mannen boven de 60 ervaren (Post-Micturition Dribble, PMD), maar het kan ook op jongere leeftijd optreden. PMD kan het gevolg zijn van zwakke bekkenbodemspieren rond de urinebuis. Als dit het geval is, dan kan dit worden behandeld door de bekkenbodemspieren te trainen, en door de urinebuis te ‘melken’ na het plassen.

Postmictie nadruppelen

Als er urine in de urinebuis achterblijft, kunnen er zich na het plassen druppels vormen. Het ‘melken’ van de urinebuis kan hier helpen. Dit wordt gedaan door zachtjes op de urinebuis achter het scrotum te drukken om de opgesloten urine eruit te duwen.

Hoe kunt u dingen verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om uw blaascontrole te verbeteren. Het diagnosticeren en behandelen van een vergrote prostaat is een van de belangrijkste. Nog twee voorbeelden die kunnen helpen om uw gevoel van drang te verminderen, zijn bekkenbodemoefeningen en minder alcohol en cafeïne drinken. De beste manier om de controle terug te krijgen, is uw (huis)arts te raadplegen, zodat u de beste oplossing voor uw situatie kunt vinden.

Op onze website kunt u ook meer handige tips en advies vinden, evenals nuttige oefeningen

Het juiste product kiezen

Het is cruciaal dat u weet welke producten voor u het beste werken. Door de jaren heen hebben we miljoenen mannen wereldwijd geholpen bij het omgaan met hun incontinentie en hun het gevoel gegeven dat ze de controle hebben. Dit is voor u ook mogelijk door het juiste incontinentieproduct te kiezen voor uw situatie.