Antwoorden op veelgestelde vragen

De vergoeding van incontinentieproducten is weliswaar goed geregeld, maar best ingewikkeld. Wij hebben de 7 meest gestelde vragen met hun antwoorden verzameld op deze pagina. 


 
 

Wilt u advies? Bel de GRATIS TENA advieslijn: 0800 - 0227500

 
 

Antwoorden op veelgestelde vragen

Vraag 1: Ik ben overgestapt naar een andere zorgverzekering en nu moet ik mijn incontinentieproducten bestellen bij een andere zorgleverancier¹. Hoe kan dat?

Antwoord:

Uw nieuwe zorgverzekeraar heeft blijkbaar geen contract met uw eigen apotheek. Als u liever uw eigen apotheek bezoekt, dan heeft u die keuze. Dit kan wel van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding die u van uw zorgverzekeraar ontvangt. Mogelijk moet u een gedeelte zelf betalen. Kijk in de Vergoedingen-Vergelijker wat voor u geldt.

De restitutiepolissen bieden volledige vrije keuze van zorgleverancier, maar die kunnen wel iets duurder zijn. Het is aan u om te bepalen of die vrije keuze dat waard is.

Vraag 2: Mijn zorgleverancier adviseert een ander product dan TENA. Wat kan ik doen?

Antwoord:

TENA is niet voor niets het meest gekozen merk ter wereld. De producten dragen heel comfortabel en discreet. Toch heeft niet iedere zorgleverancier TENA in haar assortiment. Daarom kunt u een ander merk aangeboden krijgen. U kunt echter altijd om TENA vragen.  Bekijk de Vergoeding-Vergelijker.

Vraag 3: Geldt mijn eigen risico bij de vergoeding van incontinentieproducten?

Antwoord:

Het eigen risico is van toepassing bij de vergoeding van incontinentieproducten. Zodra het gehele bedrag van de eigen risico in het betreffende jaar is gebruikt, vergoedt de zorgverzekeraar vanaf dat moment de incontinentieproducten, op basis van 7 incontinentieprofielen. Uw zorgaanbieder of zorgverzekeraar kan u meer uitleggen over de incontinentieprofielen.

Vraag 4: Wie levert mijn incontinentieproducten?

Antwoord:

Iedere zorgverzekeraar werkt met gecontracteerde zorgaanbieders/ leveranciers, die u adviseren en de producten leveren. Niet iedere zorgaanbieder heeft TENA in haar assortiment. Bij de keuze van een (type) zorgverzekering, kiest u eigenlijk ook voor bepaalde zorgaanbieders, die mede bepalen of u TENA kunt krijgen. Informeer dus bij uw zorgverzekeraar of de gecontracteerde zorgaanbieders TENA vergoeden. Als u een restitutiepolis heeft, dan hoeft u dat niet te doen. Deze polis geeft u maximale vrije keuze.

Vraag 5: Is er verschil tussen TENA en andere incontinentieproducten?

Antwoord:

Net als bij andere producten, is er ook verschil in kwaliteit in incontinentieproducten van verschillende merken. Tips voor het kiezen van het juiste product vindt u hier. TENA is niet voor niets het meest gekozen merk ter wereld. De producten dragen heel comfortabel en discreet. Dat komt mede doordat TENA heel veel tijd en geld investeert in de allernieuwste technieken om vocht en geurtjes te absorberen. Uw zorgaanbieder biedt u gratis TENA proefpakketjes aan. U kunt ook zelf een TENA proefpakketje aanvragen via de link onder aan deze pagina.

Vraag 6: Kan ik incontinentieproducten gewoon kopen?

Antwoord:

Als u niet in aanmerking komt voor vergoeding en u wilt toch goede bescherming bij incontinentie, dan kunt u ook incontinentieproducten bij uw eigen apotheek of andere zorgaanbieder kopen. Men zal u zeker een goed advies geven! Met name producten voor lichtere vormen van incontinentie én beschermende broekjes zijn bij drogisten en supermarkten te koop. Ook kunt u terecht bij diverse onlineshops, zoals TENAshop.nl. Veel mensen kopen zelf, omdat ze de stap naar de huisarts niet durven te maken. En dat is jammer, want in veel gevallen is het urineverlies te behandelen of in elk geval te verminderen. En als u in aanmerking komt voor vergoeding kost het u bovendien minder geld.

Vraag 7: Mijn moeder wil echt TENA. Wat kan ik doen?

Antwoord:

Mantelzorgers hebben vaak te maken met incontinentie van familieleden of andere dierbaren. In eerste instantie is dit voor de persoon in kwestie vervelend, maar ook de zorg en de gevolgen van incontinentie kunnen extra belastend zijn. Op deze pagina hebben wij een stappenplan uitgewerkt voor mantelzorgers.

Referenties

1 In de context van incontinentieverzorging zijn zorgleveranciers organisaties die door zorgverzekeraars zijn gecontracteerd om incontinentieproducten te leveren. Dit zijn dus vooral apotheken, medische speciaalzaken en apotheekhoudende huisartsen.