Wat kunt u doen?

Uw naaste helpen met zijn of haar incontinente

Als hij of zij nog niet naar de huisarts is geweest, is het goed om een afspraak te maken. Om te weten wat u daar kunt bespreken is het handig om zoveel mogelijk te weten komen over de situatie van uw naaste. Op die manier kan hij of zij het juiste advies en de beste behandeling krijgen. 
 
In het begin zullen de adviezen zich richten op de minst ingrijpende maatregelen: veranderingen van levensstijl, fysiotherapie en medische hulpmiddelen (zie hieronder). Als deze maatregelen niet genoeg zijn, kan de huisarts uw naaste doorverwijzen naar een specialist. Als laatste redmiddel kan de specialist een ingreep of operatie voorstellen. 
 
Zowel u als uw naaste kan zich gegeneerd voelen wanneer u met zijn of haar incontinentie probeert te helpen. Dit is niet meer dan natuurlijk. Het is tenslotte een persoonlijke kwestie. Maar er is veel dat u voor hen kunt doen. En als u alles te weten komt over hun situatie, kunt u beter begrijpen wat ze doormaken. Zodat u precies de ondersteuning kunt geven die hij of zij nodig heeft.  

Tips voor verschillende vormen van incontinentie

Hebt u onze sectie Soorten incontinentie al gelezen? In deze sectie worden de meest voorkomende vormen van een zwakke blaas beschreven. Hier vindt u vast het type dat bij de situatie van uw naaste hoort. 
 
Hieronder vindt u professionele tips om u te helpen om te gaan met de specifieke vorm van incontinentie.
Hulp bij stressincontinentie
Denk ten eerste eens na over de levensstijl van uw naaste. Enkele eenvoudige veranderingen kunnen een groot positief verschil maken. 
  • Zorg dat uw naaste gehydrateerd blijft.
    Het is begrijpelijk als u denkt dat hij of zij minder vloeistof tot zich moet nemen. Maar hierdoor kan de urine geconcentreerder worden. Dit kan de blaas irriteren en er juist voor zorgen dat hij actiever wordt. We adviseren dat uw naaste normaal blijft drinken en zijn of haar natuurlijke dorstgevoel volgt. Dit zou voldoende moeten zijn om te zorgen dat hun urine een gezonde, lichte kleur van stro behoudt. Zoals u zou verwachten zorgt te veel drinken er juist voor dat de aandrang tot urineren erger wordt. Probeer hierin een gezonde balans te vinden.

  • Vermijd bepaalde soorten drank.
    Denk eraan dat sommige dranken diuretisch zijn, wat betekent dat mensen hiervan vaker naar het toilet moeten. Dit zijn bijvoorbeeld thee en koffie met cafeïne, of alcoholische dranken. Het kan geen kwaad om hier van tijd tot tijd van te genieten. Maar uw naaste kan er beter niet te veel van drinken.

  • Let op het aantal calorieën.
    Door overgewicht worden de zwakker, wat kan leiden tot incontinentie. Zorg ervoor dat uw naaste een gezond dieet heeft met niet te veel calorieën, om hem of haar te helpen in vorm te blijven.

  • Raad roken af.
    Rookt de persoon voor wie u zorgt? Dit zorgt op zich niet voor een zwakke blaas. Maar het hoesten dat wordt veroorzaakt door roken kan druk uitoefenen op de blaas. Probeer hem of haar dus te overtuigen om te minderen of stoppen met roken. Dit is zal helpen tegen hun incontinentie en is goed voor hun algemene gezondheid. 


  • Moedig lichaamsbeweging aan.
    Is uw naaste mobiel? Of kan hij of zij met uw hulp uit de voeten? Ze kunnen de beheersing van hun blaas verbeteren door te doen. Wetenschappers hebben ontdekt dat tot 70% van de lichte tot gemiddelde gevallen van incontinentie hierdoor kunnen worden verbeterd of zelfs verholpen. Uw naaste moet dan wel de juiste bekkenbodemoefeningen (Kegel) doen, op regelmatige basis gedurende drie tot zes maanden. Het is nooit te laat om te beginnen; zelfs als ze al boven de 70 of 80 zijn, kan het hun symptomen verlichten. Een specialist kan technieken zoals elektrische stimulatie aanraden om te helpen deze oefeningen correct uit te voeren. Meer te weten komen over de oefeningen.
Hulp bij aandrangincontinentie
Dit wordt soms aangeduid als een overactieve blaas. Zoals de naam al aangeeft gebeurt dit wanneer u een plotseling aandrang voelt om te gaan, die niet te stoppen is. Hier zijn enkele tips om u te helpen voor uw naaste te zorgen: 
  • Help hen het toilet te kunnen bereiken.
    Zorg ervoor dat de weg naar het toilet vrij en eenvoudig begaanbaar is.  Als ze mobiel of redelijk mobiel en aangekleed zijn, zorg er dan ook voor dat hun kleding eenvoudig te verwijderen is, zonder moeilijke sluitingen.

  • Help hen met blaastraining en oefeningen.
    Bij is het mogelijk om de blaas te ‘hertrainen’. Om dit te doen, moet u uw naaste aanmoedigen om grotere hoeveelheden urine langer in te houden. En om minder vaak naar het toilet te gaan. Hierdoor zal de blaas de aandrang om te gaan niet langer ‘overdrijven’ wanneer deze slechts halfvol is. Het hertrainen wordt na verloop van tijd eenvoudiger. Dit heeft gewerkt voor 50% van de mensen met aandrangincontinentie die het hebben geprobeerd.

> Kegeloefeningen voor kunnen ook helpen in sommige gevallen van aandrangincontinentie.

> Meer te weten komen over de oefeningen.

Hulp bij gemengde incontinentie
Heeft uw naaste een mix van stress- en ? Dan kunt u zich het best richten op de meest dominante symptomen en eerst proberen om deze te behandelen. Laat hen beginnen met voor , of het hertrainen van de blaas voor aandrangincontinentie. Wanneer de ergste symptomen minder zijn geworden, kunt u beginnen met de andere symptomen.
Hulp bij functionele of neurologische incontinentie
Kan uw naaste het toilet niet op tijd bereiken vanwege een fysieke of geestelijke beperking? Of heeft hij of zij hierdoor geen controle meer over de blaas?  Dokters kunnen hierbij misschien helpen. Maar zelfs als dat niet het geval is, zijn er dingen die u kunt doen om de situatie van uw naaste te verbeteren. 
 
Het allerbelangrijkst is om de gevolgen van ongelukjes te minimaliseren door goede incontinentieproducten te gebruiken. Goed ontworpen incontinentieverband en houden alle ontsnapte urine volledig vast. Bovendien voelt uw naaste zich hierdoor zich fris, droog, schoon en comfortabel. 
 

> Het TENA-productassortiment bekijken.

Maatregelen voor ernstigere gevallen

Afhankelijk van de situatie van uw naaste kan een dokter of specialist de volgende dingen adviseren: 

  • Medische hulpmiddelen
    De dokter kan een katheter inbrengen (een buisje in de urinebuis) met een draagbare zak om de urine op te vangen. Dit kan slechts tijdelijk zijn, vooral als de incontinentie veroorzaakt wordt door een operatie waar uw naaste nog van moet herstellen. Mogelijk moet u de katheterzakken vervangen en schoonmaken – een eenvoudige taak die u gemakkelijk kunt leren. Een katheter is geen oplossing voor urine-incontinentie maar wel voor een vergrote of een tijdelijke oplossing na een prostaatoperatie.

    De meest gebruikte middelen voor een zwakke blaas zijn absorberend incontinentieverband en broekjes. Deze bieden bescherming tegen ongewenst urineverlies en geurtjes en zijn beschikbaar in verscheidene maten en absorptieniveaus.

    > TENA-incontinentieproducten bekijken.

  • Als laatste redmiddel: medicatie en/of chirurgische ingrepen
    Er zijn medicijnen die de overactiviteit van de blaas kunnen verminderen. Vraag voor meer informatie over medicatie die kan helpen bij de van uw naaste uw dokter om een doorverwijzing vragen naar een specialist, bijvoorbeeld een uroloog of urogynaecoloog.

    Chirurgie kan een behandeling zijn voor incontinentie, maar dit wordt zelden gedaan.
Andere manieren waarop u kunt helpen
Wat kunt u nog meer doen om een naaste met te helpen? Zorg ervoor dat de weg naar het toilet vrij en eenvoudig begaanbaar is. En als ze mobiel of redelijk mobiel en aangekleed zijn, helpt het als ze kleding dragen die ze eenvoudig kunnen uittrekken, zonder moeilijke sluitingen.
Geef uw naaste het allerbeste

Ontdek hoe TENA de effectiefste oplossing biedt om uw naaste schoon en comfortabel te houden – bekijk hier het TENA-assortiment.